Meksika’da Şeytanın Otelinde Konaklama
Küçüklüğümden beri yaz geceleri kumsalda sırt üstü yatıp kayan yıldızları fark etmeye çalışmak ve dilekler dilemek pek hoşuma gitmiştir. Büyüyüp lisede fen bölümünde okuyup yıldız kayması adını verdiğimiz olayın detaylarına vakıf olmam bende biraz hayal kırıklığı yaratsa da hâlâ mümkün oldukça yapmaya çalışırım.
Tabii büyüyünce meraklar da bilgi ile doğru orantılı detaylanıyor. Benim de dünyaya ulaşabilmiş göktaşlarına yönelik başlayan merakım, bu göktaşlarının en büyükleri ve oluşturdukları kraterlerle ilgili araştırmalarımla devam etti.
Sıklıkla grup götürmeyi tercih ettiği bölgelerden biri olan Meksika’nın Yucatan yarımadası ve bu bölgeye olan sempatimde sanırım bu merakımdan kaynaklanıyor.
Günümüzde bilim adamları bu çarpışmalardan en büyüğünün yaklaşık 66 milyon yıl önce gerçekleştiğini, çapı 10 kilometreden büyük bir göktaşının dünyamıza çarpması sonucu oluşan felaket sonrası başlayan sürecin yeryüzündeki canlı türlerinin dinozorlar dahil yüzde 70 inin yok olmasıyla sonuçlandığını kabul ediyorlar. Bu büyük çarpışmanın ilk temas noktası olarak kabul edilen Yucatan yarımadasında Meksika körfezi kıyısında bulunan şirin Chicxulub kasabasını merkez alınca 90 kilometre yarı çapında bir alanda hala bu kraterin izlerini görmek mümkün. “Şeytanın Piresi” anlamına gelen ismiyle bu kasaba aslında isminin de tasvir ettiği gibi yeryüzündeki en büyük kraterin ve felaketin günümüzdeki mirasçısı konumunda.
Haftanın 3 ya da 4 günü Air France Hava Yolları ile İstanbul’dan Paris aktarmalı ulaşabileceğiniz Meksika’nın turizm cenneti Cancun’dan başlayan Maya Kültürü turlarına son dönemde popülaritelerini oldukça arttırmışlardır. Cancundan başlayıp Yucatan yarımadasının başkenti 1530 larda kurulmuş Modern Maya anlamındaki Merida şehrine gelince aslında bilmeden bu dünyanın en büyük kraterinin neredeyse tam merkezinde konaklarlar.