Güney Kore : Uzak Doğuda Bir Dost
Seul, Türkiye’nin yarı yüzölçümüne sahip ama Türkiye kadar nüfusu topraklarında barındıran Güney Kore’nin başkenti, ve aynı zamanda dünyaya açılan en önemli kapısı.Bu şehir 35 milyonluk Tokyo metropolitan alanından sonra 24 milyon kişi ile dünyanın en kalabalık ikinci metropolitan alanı.
2009 yılında dünyanın en iyi havalimanı seçilen Incheon havalimanı ise günümüzde İstanbul’dan hergün Türk Hava Yolları ve Kore Hava Yolları’nın direk seferleriyle ulaşabileceğiniz şehrin en büyük havalimanı.
Kore dilinde kelime anlamı “Başkent” olan Seul’ün bulunduğu bölge, 1394 yılından beri Hansang adıyla başkent olarak anılırken, 1948’de ülkenin ikiye bölünmesi sonrası Seul adını alarak ülkenin başkenti olmuştur.Hangang nehrinin denize kavuşma noktasından yaklaşık 60 kilometre kadar içerde 27 köprünün birbirine bağladığı bu devasa şehir günümüzde Samsung, LG, Kia ve Hyundai gibi hepimizin tanıdığı markalara da ev sahipliği yapmaktadır.
Halkın gece geç saatlere kadar dolaştığı, yayalaştırılmış Insa-dong ve Myeong-dong caddeleri ile ara sokakları, özellikle sabah saat 5’e kadar açık alışveriş merkezleriyle ünlü Dongdaemun bölgesi modern Kore halkının yaşantısıyla ilgili fikir sahibi olabileceğiniz yerler.1395 yılında inşa edilmiş olsada 1910 da başlayan Japon işgali ve sonrası 1950 ile 1953 arasındaki Kore savaşı sıradında oldukça zarar görüp son 20 senede yenilenen Gyeongbokgung sarayı ise şehrin en çok turist alan noktalarından.
Tatiliniz boyunca her ihtiyacınızda kolaylıkla yardım alabileceğiniz, bölge ülkelerine göre kat be kat yardımsever, iletişim kurmaya her zaman açık ve şaşırtıcı derecede büyük bir yüzdesi İngilizce konuşabilen ülke halkı ile konuşurken bir Türk olarak diğer turistlerden ayrı tutulduğunuzu her daim hissedeceksiniz.
Ülkemizde bildiğimiz ama çok hakim olmadığımız Kore savaşıyla ilgili detayları Kore’li gençlerin bile biliyor olması, 2. Dünya savaşı sonrası, NATO’ya Türkiye’nin kabul edilmesi uğruna, TBMM nin onayı olmadan, 1950 yılı sonbaharında İskenderun limanından Güney Kore’nin Busan limanına doğru hareket eden 5000 askerimizin kahramanlıklarıyla ilgili anlatılanlar sizi şaşırtacak.
741 askerimizin ölümü 2 bin küsurunun yaralanması, 600 den fazlasının esir düşmesi ya da akıbetlerinin belli olmadan kaybolmasıyla sonuçlanan Çinlilere karşı ağır kayıplar verdiğimiz Kunu-ri muharebesinde, aslında askerlerimizin sadece tercümanları olmadığı ve geri çekil anonslarını anlayamadıkları için bu kayıpları verdiğini, konuştuğunuz yaşı biraz ilerlemiş bir çok Güney Koreli’nin biliyor olması ve Türklere duydukları sevgi ve minnettarlıklarını her fırsatta dile getirmeleri ise oldukça duygulandırıcı…