Bangkok’un Tapınakları
Wat Arun, yani Şafak Tapınağı, Bangkok’un en haşmetli Wat ‘larında, yani tapınaklarından biridir. 82 metrelik fayans ve mozaik kaplı stupasıyla yakından rengârenk uzaktan özellikle gün batımında ve gece ışıklandırmasıyla altın sarısı gözükür. Bu tapınak ayrıca Bangkok’taki en faal tapınaktır. Ana stupanın etrafında 4 stupa daha onu çevreler.
Bangkoka 85 kilometre uzakta, 1350 yılında kurulan ve Siyam İmparatorluğunun başkenti olan Ayuttyaha 1767 yılında Burma’lıların akınlarıyla yakıp yıkılınca kral Taksin yeni bir başkent kurma kararı alır. Tapınağın bugün bulunduğu yere bir şafak vakti ulaştığında bu noktaya bir tapınak yapılmasını ve buranın başkent olmasını emreder.
Klasik Khmer mimarisi ile kalın bir tabanın kat kat göğe doğru incelmesi şeklinde inşa edilmiştir. Binanın cephesini süsleyen fayans ve mozaikler aslında Çin’den ticaret için gelen gemilerin ambarlarına sırf ağırlık yapsın diye yüklenen kırık porselen parçalarıdır.
Meraklıları için merdivenle en tepeye kadar tırmanmak mümkün ve tepede muhteşem bir şehir manzarası sizi bekliyor olacak.
Bir tane merkezde 4 tane etrafta stupa olması gene Budizm’le ilgilidir. 5 sayısı dünyayı ve insanı temsil eder. 5 tür insan olduğu kabul edilir. 5 parmağımız, 5 duyumuz vardır, 4 element görünmeyen bir bağ ile bağlıdır. 5 sayısının yerini ayrıca diğer dinlerde de görürüz. 5 vakit namaz kılınır, islamiyetin şartı 5’tir gibi.
Wat Traimit, ya da halk arasındaki adıyla Altın Buddha Tapınağı Bangkok’un en ilgi çeken tapınaklarından biridir. Çin mahallesinde bulunan bu tapınağın içinde 3 metre yüksekliğinde ve tam 5 ton ağırlığında som altından oturan bir Buddha heykeli vardır. 1935 yılında Çin mahallesindeki tapınağın tasviyesi sırasında bu tapınakta bulunan büyük toprak Buddha heykeli bugünkü Wat Traimit tapınağına nakledilir. Heykel 20 yıl bir depoda kaldıktan sonra 1955 yılında başka bir yere nakledilirken düşer ve kırılır. Kırılma sonucu toprak heykelin içinden bugünkü ünlü 18 ayar som altından olan heykel çıkar. Heykelin kafa yapısı itibariyle 13. yüzyıldan ve Sukhotai döneminden kaldığı kabul edilmektedir. Tapınağın 4. Katında sergilenen bu dünyanın en büyük Altın Buddha heykelinin sırf altın kütlesinin 250 milyon dolar değerinde olduğu bilinmektedir. Tapınağın girişinde pul büyüklüğünde küçük altın yapraklar satın alabilirsiniz ve tapınağın girişindeki küçük altın Buddha heykelinin muhtelif yerlerine bu altın yaprağı yapıştırarak dilek dileyebilirsiniz. Zeka isteyenleri Buddha heykelinin kafasına, para isteyenleri eline, çocık isteyenleri karnına altın yaprağı yapıştırdığını görmek oldukça ilginçtir. Tapınağın diğer katlarında Çin mahallesi ve Altın Buddha heykelinin bulunmasıyla ilgili hikayenin detaylarını içeren bir müzeyi de gezebilirsiniz.
Wat Pho tapınağının başkent Bangkok’un en eski Budist tapınağı olduğu kabul edilir. Halk çok uzun olan Wat Phra Chettuphon Wimon Mangklaram Ratchaworamahawian ismi yerine onu kısaca Yatan Buddha Tapınağı olarak adlandırmayı tercih eder. Turistlerin en çok ziyaret ettiği Budist tapınağıdır. Tapınak 16. yüzyılda inşa edildikten sonra 1781 yılında Bangkok’un başkent olmasını takiben büyük bir restorasyon geçirir. Tapınağın içindeki yatan altın sarısı renkteki Buddha heykeli, 15 metre yüksekliği ve 43 metrelik uzunluğu ile Tayland’da bulunan en büyük Buddha heykelidir. Buraya 19. yüzyılın ortalarında yerleştirilmiştir. 3 metreye 4,5 metrelik ayaklarının her birinin altında 108 uğurlu sembol vardır. Koridorda bulunan 108 bronz kaseye ziyaretçilerin dilek dileyerek ayrı ayrı para attıklarını gözlemlersiniz.
108 sayısı Budizm için oldukça önemlidir. Hinduizm ve Budizm’de kullanılan Mala, yani tespih 108 boncuktan oluşmaktadır. Budizm’de insanın Nirvana’ya ulaşmak için yenmesi gereken 108 tutkuyu yani nefsi ile yapacağı 108 mücadeleyi temsil eder. Hinduizm’de en önemli tanrı Shiva’nın 108 değişik ismi var. Tanrı Shiva 108 dans adımı atmaktadır. Hindu Burçları 12 tane ve 9 gezegene endekslenmiş, bu iki sayının çarpımı da 108 yapıyor. Sanskritçe’de 54 tane harf vardır ve bu harflerin dişi ve erkek olarak 2 şer kullanımı vardır. İnsan bedeninde 108 enerji noktası vardır.
Tapınak inşa edilmeden önce burasının bir sağlık ve meditasyon merkezi olduğu kabul edilir. İyileştirme amaçlı Thai Masajının da gene burada doğduğu kabul edilir. Bir çok kaynak burasının Tayland’ın ilk üniversitesi olduğunu kabul eder. Günümüzde de tapınağın bir bölümünde hala Thai masajı yaptırabileceğiniz bir merkez ve bu merkeze bağlı Thai masajı dersleri veren bir okul vardır.
Wat Phra Kaev, halk arasında Zümrüt Buddha tapınağı olarak adlandırılır. Bu tapınak Kral ve Kraliçenin yaşadığı Büyük Saray’ın içinde bulunur. 1782 yılında tahta geçen ve hala ülkeyi yöneten Chakry haanedanın ilk kralı 1. Rama tarafından yaptırılan Büyük Saray ve bu kompleksin içindeki tapınak ülkede turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerinden biridir. Tapınağın içinde sadece Tayland Kralının elini sürebileceği 66 santimetre boyunda zümrütten oyulmuş 13. Yüzyıldan kalma kutsal bir Buddha heykeli bulunmaktadır. Hindistan’dan gelen bu heykelin milattan önce 150’lerde yaşadığı bilinen ünlü Budist rahip Nagesana tarafından kutsandığına ve bulunduğu topraklara refah ve zafer getirdiğine inanılmaktadır. Heykel Buddha’yı meditasyon pozisyonunda betimlemektedir. Buddha’nın yılın 3 mevsimine göre elbisesi değiştirilmekte ve bunu sadece Tayland Kralı yapabilmektedir. Tapınağın ilgi çeken bir diğer özelliği ise giriş kapısında bulunan yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki koruyucu cinlerdir.